Aktiviraj se za građanski odgoj!

Kampanju GO GOO! zajednički provode organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima od 2008. godine, a okupljene su u Inicijativu koja se zalaže za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav (GOOD Inicijativa).

GOOD Inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav dakle čine organizacije civilnog društva i zainteresirani stručnjaci.

GOOD inicijativa zalaže se za:
§  Demokratsku školu u čijem središtu je učenik/ica i razvoj njegovih/njenih kompetencija.
§  Obavezno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja koji će poticati kritičko mišljenje, ravnopravnost, uvažavanje različitosti i građansko sudjelovanje u formalni odgojno-obrazovni sustav na svim razinama (od vrtića do sveučilišne razine);
§  Jačanje uloge vijeća učenika, vijeća roditelja i poticanje demokratskog modela upravljanja ustanovama;
§  Veće ulaganje u obrazovanje i prepoznavanje obrazovanja kao društvenog prioriteta;
§  Obrazovanje kroz istraživanje, iskustveno učenje, terensku nastavu, društveno koristan rad i rad u zajednici, volontiranje, posjete organizacijama civilnog društva i ustanovama kao i njihov dolazak u školu.
Pozivamo da nam se priključe sve osobe, mladi, učenici/ice, roditelji, učitelji/ice, nastavnici/ice i druge građanke i građani koji su zainteresirani sudjelovati u kampanji u kojoj će se:
  •           Organizirati simboličke akcije on-line i na društvenim mrežama;
  •           Organizirate direktne akcije i performansi u javnom prostoru;
  •           Organizirati tribine, rasprave, prilike za razmjenu mišljenja.
Volonteri i volonterke iz Dubrovnika i okolice mogu se javiti udruzi BONSAI putem maila ured.vcd@gmail.com ili na martina@gong.hr, 0914825440.
Volonteri i volonterke se mogu prijaviti i na Burzu dobrote, Volonterskog centra Dubrovnik i prijaviti za obavljanje volonterskog zadatka koji je objavljen ovdje.
Svi materijali korisni za informiranje o građanskom odgoju i obrazovanju su postavljeni na web stranicu kampanje te na FB stranici inicijative.
Kampanja GO GOO! provodit će se od rujna 2015. do travnja 2016., a kao najava kampanje organizirana  su javna događanja povodom Dana mladih 12.8.2015.
Kampanja predstavlja jedinstvenu priliku da se o ovoj temi čuje glas učenika/ica, nastavnika/ica i civilnog društva te da se na taj način doprinese osvještavanju šire javnosti o važnosti građanske participacije i informiranosti  te da se u fokus stavi važnost obrazovanja, a osobito uvođenje sustavnog i kvalitetnog građanskog odgoja i obrazovanja na sve razine obrazovanog sustava RH, odnosno.