U Madridu je 8. i 9. svibnja održana konferencija na temu korporativnog volontiranja. Organizator je bio International Association for Volunteer Effort (IAVE) u suradnji s fondacijom Telefonica.

Konferenciju je otvorio dr. Kenn Allen, konzultant IAVEa i auutor knjige “The Big Tent: Corporate Volunteering in the Global Age” uz izlaganje o trenutnim trendovima u korporativnom volontiranju. Prvi dan održan je i okrugli stol na temu “Korporativno volontiranje u digitalnom dobu” na kojem su predstavnici IBM-a, Fonduation Telefonice i United Nation Volunteers predstavili svoje volonterske programe zaposlenika, te na koji način je pad cijena komunikacija i razvitak tehnologije pomagao u koordinaciji volontera. Drugi okrugli stol ponudio je primjere dobre prakse u smanjivanju nezaposlenosti mladih u Europi.  Značajne rezultate ponudio je španjolski telekomunikacijski div Telefonica čiji zaposlenici – volonteri mentoriraju, pomažu pri razvijanju vještina i znanja traženih na tržištu rada, ali i razvijaju poduzetništvo za mlade. Španjolska je u periodu od godinu dana smanjila nezaposlenost mladih za 10%. Osim okruglih stolova, održane su i brojne tribine s predstavnicima: La Caixe, Mondelez International, Voluntarie, Ashoke, CODESPE, IBM, Walt Disney Company i brojnih drugih. Tribine su obrađivale aktualne teme poput:  međugraničnog volontiranja, volontiranja s izbjeglicama, sklapanje partnerstva s javnim i civilnim sektorom, volontiranje kao priliku za osobni i profesionalni razvoj. Volontiranje  pomaže pri razvoju vještina koje inače ne bi imali prilike razviti. Vodstvo kompanija pomaže svojim zaposlenicima da kroz volontiranje razviju i/ili unaprijede određena znanja i vještine, pa na taj način promiču rast ljudskih resursa. Udruga Bonsai je aktivna u prepoznavanju volonterstva kao područja za razvoj osobnih i profesionalnih potencijala te u partnerstvu s Europskim volonterskim centrom (CEV) i EDOS fonadacijom provodi VOLCAR –  pilot projekt razvoja karijere volontera.

Začetnici korporativnog volontiranja engl. (Corporate volunteering) bile su američke tvrtke koje su praksu volontiranja zaposlenika započele ranih 1980ih godina. Od 2012. godine dodjeljuju se i prve nagrade za globalne programe korporativnog volontiranja. Dobitnica prve nagrade bila je spomenuta španjolska tvrtka Telefonica.

Da se korporativno volontiranje sve više razvija i vrednuje u Hrvatskoj dokazuje i nedavno održana prva konferencija o korporativnom volontiranju i tiskanje priručnika “Korporativno volontiranje- društveno odgovorno poslovanje koje izgrađuje i povezuje poduzeća, zaposlenike i zajednicu” autorica Ružice Opačak Bebić i Jele Prgić Znike.