Uvažavanje različitosti, nenasilje, humanost, poštivanje ljudskih
prava, integracija osoba s invaliditetom, sudionička demokracija,
društvena povezanost – samo su neke od tih vrijednosti čijem
ostvarivanju volontiranje pridonosi
.”
– Predsjednik Republike Hrvatske
prof. dr.sc. Ivo Josipović

Volonterski centar Dubrovnik svim volonterima u udrugama, institucijama ili korporacijama čestita 05.12.2012., međunarodni dan volontera.

Danas je udruga Eko Zeleno sunce kroz druženje sa svim svojim volonterimaodlučila u svom prostoru u Mokošici obilježiti ovaj dan u svojim prostorijama i izraziti zahvalnost za njihovo djelovanje što ovom prilikom pozdravljamo.

Mi smo odlučili osvrnuti se na pozitivan trend u Dubrovniku i podjeliti radost zbog razvoja volonterstva.Kroz različite volonterske aktivnosti udruga i institucija ali i privrednih subjekata u možemo s radošću zaključiti kako se sve više ljudi a posebno mladih interesira i uključuje uvolonterske aktivnosti na području grada Dubrovnika, što je siguran znak stvaranja tolerantnijegi kohezivnijeg društva. Koliko nam to vrijedi kao društvu, najbolje će možda dočaratiizreka Sherry Anderson„Volonterski rad se ne plaća ne stoga što je bezvrijedan većzato što je neprocjenjiv“.

Kako biste stekli dojam koliko ovaj naš lijepi grad u tom pogledu raste, pobrojati ćemo vam samo najveća događanja u proteklom mjesecu na tom planu.

Dodijeljene su godišnje nagrade za volonterstvo “Otisak srca”. Nacionalna zaklada dodijelila je deset nagrada za najinovativnije volonterske inicijative učenika i učenica u osnovnim školama, te pet najinovativnijih modela volontiranja mladih u srednjim školama. Među nagrađenim osnovnim školama su Osnovna škola Marina Držića iz Dubrovnika te Gimnazija Dubrovnik.

Osnovna škola Marina Držića osvojila je nagradu za projekt “Zlatno ulje za zlatne generacije” . Taj lijepo razrađeni projekt potaknut od strane njihove eko sekcije a realiziran uz svesrdnu pomoć udruge DEŠAuključio je sve učenike , nastavnike i neke rooditelje. Ukupno 511 djece je volontiralo i u jednom danu obralo 27 maslina. Po berbi su neki od njih imali priliku poći u mlin, gledati kako se pravi ulje, kušati ga i stručno ocijeniti. Odlučili su ga pokloniti Domu za nezbrinutu djecu Maslina i časnim sestrama koje su bile njihovi domaćini tokom izgradnje nove škole. Osim tog velikog rezultata, po izlošcima učenika OŠ Marin Držić na izložbi „Rukama složeno“jasno je vidljivo da je maslina sada za njih mnogo više od nekog sasvim običnog stabla. Iskreno čestitamo svim sudionicima ove prekrasne akcije.
Dubrovački gimnazijalci dobili su nagradu za volontiranje u Domu za nezbrinutu djecu Maslina. Na inicijativu razrednice 4A razreda, prof. Kiti Korda već 10 godina gimanzijalci malo po malo odlaze u Dom za nezbrinutu djecu Maslina ali ne samo pred blagdane, već upravo tijekom godine kako bi ses djecom igrali, organizirali maškarate, tombole išetnje a sada zbog ukazane potrebe planiraju proširiti svoje područje volontiranja na pomoć pri učenju što jeposebno dalo na važnosti ovoj volonterskoj priči.To su nam ispričale volonterke koje su osmišljale nagrađenu ideju:Ana Begušić, Ivana Krkić, Džana Suljević i Ivona Tomašević. Dio novca kog su učenici osvojili ovom nagradom utrošiti će se u adaptaciju igrališta a dio u kupnju školske ploče za Dom Maslina.Posebno je bitno, usuđujemo se komentirati,što ovakvim djelovanjem osim direktne koristi djeci pružate divan primjer vršnjacima i razbijate predrasude koje u našem društvu ipak postoje.

U organizaciji Adryatic Luxury Hotels i uzposredovanje Volonterskog centar Dubrovnik više od150 zaposlenika Timberlanda je za svoj dan posvećen društveno korisnom djelovanju volontiralo na tri lokacije u gradu i okolici. U suradnji s Eko Zelenim Suncem popravljali su igračke i zasađivali sadnice mediteranskog bilja u eko parku u Mokošici, Društvu za zaštitu životinja Žarkovica su izgradili oko 120 kućica za pse a udruzi Kurenat u Mlinima su pomogli u izgradnji trajne pozornice u obliku gumna i bili su oduševljeni originalnošću te ideje. Timberland je svjetski poznata firma , visokog ugledaprepoznatljiva po kvaliteti svojihproizvodaali i kompanija koja se približava broju od ukupno1 000 000 ostvarenih volonterskih sati.Vrijedno je napomenuti da su osim rada dijelom ove aktivnosti potpomogli i sufinanciranjem.Čestitamo udrugama na otvorenosti i spremnosti na ovakav vid suradnje i posebno zahvaljujemo ALH i Timberlanduna inspirativnom primjeru korporativnog volontiranja.

Udruga DRVO Mladih Bonsai, koja provodi program Volonterski centar Dubrovnik organzirala je uz potporu grada Dubrovnika ali i brojnih drugih partnera i sponzora„Treće uho“ , kulturno-edukativni festival koji je u potpunosti volonterskog karaktera. Zemlja u fokusu je ove godine bio Japan. Na festivalu je volontiralo 76 volontera iz ukupno 4 zemlje. Više od 1 000 posjetitelja je posjetilo festival i uživalo u projekcijama filmova, izložbama origamija i borilačkog oružja, koncertima, radionicama kaligrafije, japanske kuhinje, taiko bubnjeva, borilačkih vještina za djecu, izrade origamija, predavanjima i naravno neformalnom druženju. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo svim sudionicima i partnerima a posebno i svim volonterima bez čijeg entuzijazmaništa od ovog ne bi bilo moguće. Hvala Vam. Entuzijazam se zadržao i na volonterskon izletu na Orjen ovog vikenda gdje smo uz pomoć i gostoprimstvo planinara HPD Dubrovnik koji su i sami primjerni volonteri prisjetilise Trećeg uha uz filmove Janet Alilović i osvojili Sedlo u pravom timskom duhu i odličnom raspoloženju.

Da završimo, dragi Dubrovniče sretan ti međunarodni dan volontera, zaslužio si !

Vaš, VCD