Danas se u sklopu projekta Volonternica u ranijim popodnevnim satima održala akcija podizanja svijesti o važnosti razumijevanja i prihvaćanja osoba s razvojnim poremećajem iz autističnog spektra u sve segmente društva. Više od 30 mladih volontera/ki iz srednje Ekonomske i trgovačke, Turističko ugostiteljske kao i Pomorske škole Dubrovnik proučili  su pripremljeni tekst i poslušali krako predavanje Marije Puhiere o toj temi.

Na posebno pripremljenim karticama koje je volonterski dizajnirala Ana Demović  (Fingerprint) iz poduzetničkog inkubatora, svi su mladi volonteri/ke zapisali kratku poruku – svoj dojam, ono nešto što bi željeli podijeliti sa nekim tko se nikada nije susreo s autizmom. Autizam logo

Nakon toga su se uputili u najavljeni posjet i poklonili su svoje radove zaposlenima u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, Centru za socijalnu skrb Dubrovnik, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Zakladi Blaga djela i Gradskom kazalištu Marina Držića.

U vrlo ugodnom društvu, sjajne, iskrene poruke su volonteri/ke podijelili sa svojim sugrađanima. Svi koji su stvarali i primali poruku su danas otvorili dio svog srca za upoznavanje, razumijevanje i prihvaćanje osoba s razvojnim poremećajem iz autističnog spektra. A uz upoznavanje dolazi i poštivanje tih, u biti, vrlo hrabrih ljudi.

Možda trebamo razmisliti može li ova ili njoj slične  akcije stvoriti tzv. “šalji dalje” efekt, koji će nas kao društvo puno više otvoriti prihvaćanju različitosti jer na kraju krajeva: “Autizam živi svaki dan” a ne samo 2. travnja svake godine.

Akciju su organizirali Volonterski centar Dubrovnik i Sportska školica Dubrovnik uz potporu Udruge Zajedno do zdravlja i Saveza udruga za autizam Hrvatske. Projekt Volonternica financira Minstarstvo socijalne politike i mladih a sufinancira Grad Dubrovnik.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju i video prilog s volonterske akcije.

This slideshow requires JavaScript.

VIDEO: