Predstavnice Volonterskog centra Dubrovnik prošli tjedan su sudjelovale na međunarodnoj konferenciji ”Pick and mix – a multi perspective approach to volunteer centres”, održanoj 23. i 24. travnja u Impact centru u Zadru.

Konferenciju je organizirao Europski volonterski centar (CEV) u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART, Volonterskim centrom Osijek i Hrvatskom mrežom volonterskih centara, uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Konferencija je pružila uvid u inovativne pristupe upravljanja volonterima kao i u ulogu volonterskih centara u razvoju volonterstva i zajednice u cjelini. Na koferenciji je sudjelovalo preko 70 sudionika iz različitih europskih zemalja (Engleska, Belgija, Francuska, Irska, Švedska, Luksemburg, Francuska, Slovenija, Italija, Slovačka, Portugal, Poljska i Rusija uz predstavnike domaćina iz cijele Hrvatske).Medjunarodna konferecija CEV u Zadru3

Teme radionica su bile: metodologija volonterskog menadžmenta, praksa volonterskog menadžmenta, uloga i budućnost volonterskih centara, tehnike animiranja djece i mladih za volontiranje, standardi kvalitete u volonterskim centrima, dobre prakse e-volonterstva te dobre prakse koorporacijskog volontiranja koje su izvodili predstavnici iz EU zemalja.

Od velikog izbora radionica, imali smo priliku sudjelovati na radionici koja se bavila promjenama u potrebama i budućim trendovima u radu volonterskih centara.

Konferencija je bila  korisna prilika za izmjenu iskustava predstavnika više zemalja koje su na različitim razinama razvoja volonterstva i u različitim stupnjevima suradnje s lokalnom i državnom vlašću – istaknula je Anja Marković, voditeljica Volonterskog centra Dubrovnik.

Jedno od zanimljivijih predavanja bilo je ono u organizaciji i izvedbi predstavnice Volunteer Ireland (nacionalne organizacije za razvoj i podršku volonterskim centrima u Irskoj) radionica o standardima kvalitete pobudila je veliko zanimanje sudionika. Impresivna je, detaljna i jednako dostupna usluga utvrđivanja stupnja kvalitete volonterskog centra i mentorska podrška dostizanja željene razine koju za 21 centar u svojoj zemlji pruža ova organizacija. A o razini prepoznavanja i vrednovanja volonterstva u Irskoj možemo zaključiti i iz činjenice da je poslovni sektor bez ikakve naknade kreirao i ustupio aplikaciju kojom se svi centri služe za razmjenu volonterske ponude i potražnje.Spring 2015 CEV Capacity Building Conference PICK AND MIX – A M

Konferencija je osim izlaganja i radionica pružila i mogućnost umrežavanja volonterskih centara iz cijele Europe te razmjene iskustva i dobrih praksi među sudionicima.

Slijedeća konferencija će se održati u Luxemburgu.

Europski volonterski centar (CEV) smješten u Bruxellesu, krovna je organizacija gotovo stotinu nacionalnih, regionalnih i lokalnih volonterskih centara i organizacija koje promoviraju volonterstvo, umrežavaju se kako bi zagovarali pozitivne promjene, dijelili svoja znanja i iskustva te zajednički gradili kapacitete za razvoj volonterstva u Europi.

Također želimo pohvaliti organizatore konferencije kao i naše domaćine iz Volonterskog centra Zadar i njihove vrijedne volonterke i volontere koji su nas lijepo dočekali te uspješno predstavili Zadar i cijelu Hrvatsku na konferenciji koja je okupila mnoštvo predstavnika EU zemalja. Bravo Zadar.

Fotogalerija:

Fotografije 1, 2, 4 i 5 preuzete su s albuma Facebook stranice Europskog volonterskog centra – CEV.

Ivana Urošević