Hrvatska mreža volonterskih centara već sedmu godinu za redom organizira manifestaciju „Hrvatska volontira“ kojom nastoji potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca.

Ovom prilikom još jednom pozivamo sve organizatore volontiranja da i ove godine organiziraju volonterske aktivnosti u koje mogu uključiti što veći broj građana, a koje će „krojiti po mjeri“ zajednica u kojima djeluju. Isto tako pozivamo i sve volontere da se priključe prijavljenim aktivnostima.

Hrvatska volontira ove će se godine održati od 22. do 27. svibnja 2017., a njezina specifičnost jest i dodatna sinergija koju ostvaruje s manifestacijom Dani otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH te festivalom Gledaj (u)druge kako bi se građani dodatno informirali o radu udruga, važnosti njihova postojanja te dobrobitima koje stvaraju u svojim zajednicama.

Planirane aktivnosti prijavljuju se isključivo putem online baze volonterskih aktivnosti najkasnije do 16. svibnja 2017., a mogu se prijaviti i redovne aktivnosti organizacije koje se odvijaju u tjednu manifestacije Za pomoć pri izradi svojeg profila u bazi možete se obratiti na broj 0958256883 (Sandra).

Unesene informacije bit će objedinjene i dostupne svim građanima na nacionalnoj razini i vjerujemo da će se kroz veliki broj akcija i veliki broj svih nas uključenih u manifestaciju prikazati i snaga naših ovogodišnjih poruka:

Dobro je za tebe. Dobro je za druge. Dobro je za tvoju tvrtku. Zavolontiraj se 🙂 i pridruži nam se u ovogodišnjoj manifestaciji „Hrvatska volontira“!

Tema kampanje „Hrvatska volontira“ 2017.

Volontiraj! – biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti.

Ja sam građanin! Volontiram! Svojim angažmanom stvaram zajednicu u kakvoj želim živjeti!

U svjetlu aktualnih događaja, a vođeni izrekom nepoznatog autora koji kaže: „Volontiranje je demokracija na djelu. Na izborima obično biraš jedanput godišnje, a volontirajući svaki dan biraš zajednicu u kakvoj želiš živjeti“, ovogodišnjom manifestacijom „Hrvatska volontira“ posebno želimo povećati svijest građana o važnosti njihove uloge u zajednici te promovirati vrijednosti i doprinos koje volontiranje ima na razvoj demokracije i aktivnog građanstva.

Jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Biti aktivan i odgovoran dvije su osnovne vrline svakog građanina, ali i organizacija koje u svoj rad uključuju volontere.

U modernom društvu volonterski angažman potiče se i vrednuje kao jedan od ključnih pokretača razvoja i oblikovanja demokratskih promjena i stabilnog društvenog okruženja. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijim u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

Ovogodišnjom kampanjom želimo podsjetiti koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti.

U izgradnju zajednice u kakvoj želimo živjeti važno je kroz volontiranje uključiti sve pripadnike društva, bilo kao pojedinci ili kao sudionici većih kolektiva poput poslovnih organizacija. Volontiranje stvara priliku da se zajedničkim angažmanom u zajednici povežu različiti ljudi i da snažnije djeluju prema istom cilju. Volontiranje tako plete mrežu stvarne, autentične povezanosti među ljudima.

Upravo zato, umrežavajući se kroz volontiranje: Možemo biti veći. Može biti lakše. Možemo biti jači.