Jutros je u Living roomu Volonterski centar Dubrovnik dodjelio nagrade za volontere u 2012. godini.

Okupilo se 15-ak volontera koji su uz kavu i domaće kolače prisustvovali nagradama koje su se ove godine dijelili u četiri različite kategorije:

1. Volonter – GOST

U ovoj kategoriji su bili nominirani Sensei Mutsuko Minegishi s Guama, Sanja Srbljinović – Čućek iz Zagreba i dobitnik Ghislain van Rossem iz Belgije, svi sudionici festivala Treće uho. Ghislain je vodio dvije radionice bubnjanja, održao koncert taiko bubnjeva sa svojom skupinom WADAIKO TAWAMURE, bio je vrlo raspoložen proširiti program i svoj angažman a najavio je i svoj ponovni dolazak u Dubrovnik na porljeće. Na poklon je dobio sliku koju je naslikala Senka Vojvodić.

1. Volonter – PROMOTOR

Od predloženih promotora između Ivane Bratoš i Janet Alilović odabrana je Janet Alilović a ako želite dokučiti zašto pogledajte njene filmove o Trećem uhu na You tube-u. Nagradu za Janet je osmislila i kreirala Eli Karaman. Sastoji se od majice , šala i ručno izrađene vrlo originalne torbe od reciklirajućug materijala a dočekat će ju po njenom povratku iz Kanade.

1. Volonter – DEMIJURG

Ovaj izraz nam je pojasnila Nikolina Zore , kreatorica kategorije. DEMOS kao narod ili Bog ili stvoritelj i ERGON kao grčki izraz za djelo označavaju bit ove kategorije. Priznaje za kreiranje i pretvaranje ideja u djelo imalo je jednog jedinstvenog kandidata koji je zaslužan za Living quiz, istraživanje „Ponos i predrasude dubrovačkih srednjoškolaca“, izradu strategije i akcijskog plana udruge ali je uz to i vrlo spretan s rukama bilo da se radi o akciji čišćenja ili o pripremi američkih palačinki za rođendan VCD-a. Ta osebujna i neponovljiva osoba koja je osvojila i inspirirala ovu nagradu je Ivan Matić. Nagrada je knjiga: „O čemu govorim kad govorim o trčanju“ japanskog spisatelja Haruki Murakamija koju ćemo mu poslati u Zagreb gdje je na doktoratu.

1. PRISUTNI Volonter

Nakon što smo zaključili da su nam svi volonteri van grada ili države, shvatili smo da nam je dobrodošla i gore navedena kategorija. Unjoj su bili nominirani Tatjana Puljizević, Vedran Augustinović i dobitnik, Željo Perković. Za dobitnika smo se odlučili zbog posebnog doprinosa tijekom festivala Treće uho, što svojim prisustvom u iznimno zahtjevnim okolnostima za njega, što pripremljenošću djece koja su sudjelovala pod njegovim vodstvom ali i prekrasnim umjetničkim djelom koje je sačinjavalo sastavni dio plakata „Dana borilačkih vještina“ kao dijela programa „Mladi i grad skupa“. Željo je na poklon dobio modri šal koji je izradio Maro Asanović.

Posebno se zahvaljujemo kreativcima Eli, Maru i Senki iz obrta „Lavanda“ koji bi uskoro s jednim zanimljivim projektom trebao ući u poduzetnički inkubator DURA-e. Oni pružaju odličan primjer odgovornog duha i hrabrosti u pokušaju da si osiguraju samozapošljavanje jer svi spadaju u teže zapošljive skupine.

Zahvaljujemo udrugama i institucijama koje su nas podupirale u ovoj 2012. g. u kojoj je ostvareno sigurno više od 2 000 volonterskih sati o čemu ćemo još pisati. Posebno se ipak zahvaljujemo svim volonterima koji svojim primjerom najbolje svjedoče o prirodi i dobrobitima volontiranja.

Uz pozdrave još najavimo kako vjerujemo da će slijedeća godina biti značajna prekretnica u mogućnostima volontiranja u gradu Dubrovniku, posebno zbog projekta koji udruga DRVO mladih Bonsai provodi pod pokroviteljstvom MSPM a zove se „Burza Dobrote“ .

Više ćete sigurno o tome čuti u volonterski bogatoj 2013.

Sve najbolje svim građanima Dubrovnika i okolice želi Vaš,

Volonterski centar Dubrovnik