Započeo novi projekt Volonterskog centra Dubrovnik

FV3Jučer popodne  je u prostorijama DURE održan prvi partnerski sastanak novog projekta Volonterskog centra Dubrovnik pod nazivom Faktor V.

Projekt će doprinjeti razvoju i promociji volonterstva na području grada Dubrovnika i okolice. Planirano je povećanje dostupnosti i vrsta usluga volonterskog servisa te sustavna  promocija volonterske burze.

Analizom dosadašnjih rezultata utvrdili smo i važnost rada na društvenom vrednovanju  volonterstva. Stoga smo se odlučili za partnerstvo sa Gradom Dubrovnikom  u dva pravca. Jedan od njih je kreiranje prepoznatljivog  i  društveno važnog događanja dodjele godišnjih volonterskih nagrada  a drugi razvoj vlastitog volonterskog programa Grada Dubrovnika  što će uz uobičajene dobrobiti koje razvoj volonterskog programa ima za organizatore volontiranja pridružiti Grad Dubrovnik listi od sedam gradova na području Republike Hrvatske koji su do sada provodili organizirano volontiranje.

U partnerstvo sa Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik te suradnju sa Udrugom Feniks i stručnim službama osnovnih škola ulažemo kako bismo nastavili razvijati volonterski program poduke Udruge Bonsai „Subota za učenje“ koji  je osmišljen po uzoru i uz mentorstvo Savjetovališta Luka Ritz iz Zagreba. Ovakvu vrstu programa i glavni donator Faktora V – Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvatske dodatno potiče obzirom da je potreba ove vrste usluge utvrđena na nacionalnoj razini.

Volonteri  na ovom programu imaju mogućnost  dobiti i potvrdu o kompetencijama stečenim kroz volontiranje a dodatno će se u toku projekta kapacitirati mlade osobe na podizanje zapošljivosti primjenom alata priznavanja neformalnog obrazovanja koji će se razvijati u dvogodišnjem  projektu Volunteer Career Guide ( EDOS fondacija iz Nizozemske, Europski volonterski centar i Udruga Bonsai) koji započinje u rujnu ove godine.  Za voditeljicu ovog programa zaposlila novu mladu osobu, svoju bivšu volonterku u poduci, kooordinatoricu volontera koja je uz to i stručnjakinja pedagoške struke.

U sklopu projekta provesti će se i edukacija za koordinatore volontera te izraditi strategija razvoja Volonterskog centra Dubrovnik.

U cilju što efikasnije provedbe projektnih aktivnosti  formiramo savjetodavni odbor. Ukoliko imate znanja i interesa za razvoj volonterstva  i  spremni ste uložiti vrijeme volontirajući savjetujući projektni tim Faktora V, javite nam se sa kratkim pismom motivacije na: ured.vcd@gmail.com.

Vaš,

Volonterski centar Dubrovnik