Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, u sklopu Erasmus+ projekta, uz još 11 organizacija iz 8 zemalja, sudjelovala je u projektu „Level up“- razvoj kvalitete i validacija rada s mladima. Organizator događaja, neprofitna, nevladina organizacija Jugend – & Kulturprojekt e.V, specijalizirana je u vođenju obuka, seminara i rasprava na teme ljudskih prava, poduzetništva, okoliša, mladih, kulture i umjetnosti.

Trening se odvijao od 15 – 19 listopada 2018., u predivnom istočno Njemačkom gradu Dresden, smještenom u dolini rijeke Labe. Kao predstavnici udruge Bonsai, u treningu su sudjelovali Nikša Đerek i Anja Marković.

Cilj treninga bio je definiranje okvira, radnih principa i metoda rada s mladima u Belgiji, Hrvatskoj, Cipru, Njemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Portugalu, Španjolskoj i Britaniji, identificiranje glavnih izazova u radu s mladima u Europi i državama sudionicama projekta, procjena potreba mladih na lokalnoj i EU razini, rad na razvoju kvalitete u radu s mladima te upoznati i testirati nove digitalne alate za vrednovanje rada i kompetencija youth worker-a.

U sklopu obuke, polaznici su upoznati sa zakonskim okvirom, principima i metodama rada s mladima u Europi – smjernicama Europske komisije, upravljanjem i razvojem kvalitete u radu s mladima, primjerima dobre prakse iz Njemačke (centar za mlade), te digitalnim alatima (open badges) s kojima mogu unaprijediti vidljivost, značaj i priznavanje rada osoba s mladima u vlastitim zemljama i organizacijama.

Kroz razne grupne aktivnosti, diskusije i prezentacije polaznici su identificirali ključne izazove u rada s mladima u Europi i njihovim zemljama, te razmijenili znanja i iskustva s kojima bi iste mogli i svladati. Kao neke od glavnih izazova s kojima se susreću radnici s mladima prepoznati su jako mali interes mladih za uključivanje u civilno društvo, pretežno pasivno konzumiranje sadržaja naspram manje zastupljenog proaktivnog kreiranja sadržaja kao i poteškoće u pronalaženju stalnih financijskih sredstava za kontinuirano odvijanje programa. Uz sve to, u mnogim zemljama rad s mladima još nije institucionaliziran ni prepoznat kao profesija, te je informiranost mladih i opće javnosti o istome, vrlo niska, što uvelike otežava daljnji rad i razvoj.

Trening u Dresden-u bio je prvi od dva trening vezan uz razvoj kvalitete i validaciju rada s mladima u sklopu projekta „Level up“ koji će se zaključiti drugim, u siječnju 2019. u Grčkoj na kojemu će predstavnici udruge Bonsai također prisustvovati.

Dodatak:

Posjet centru za mlade ‘Gorbitz’, u istoimenoj četvrti, u sklopu ovog projekta, bio je izvrstan primjer kako bi jedan centar za mlade trebao izgledati i funkcionirati. Centar je otvoren za sve mlade od 7 – 27 godina, svaki dan od 15 do 20 sati. Svatko može doći i koristiti mnoštvo zanimljivih sadržaja unutar i izvan centra (igralište – košarka, nogomet, tv, računala, play station, knjige, društvene igre…) jednostavnim upisivanjem na listu.

Zaposlenici centra i volonteri, osim što nadgledaju djecu, organiziraju razne tematske radionice i aktivnosti. Centar je izgrađen donacijama, a financiran iz gradskog proračuna.